Waarom goede voornemens over het algemeen niet werken…

Burn-out kost werkgever gemiddeld € 60.000 per ziektemelding
July 3, 2017

Waarom goede voornemens over het algemeen niet werken…

Waarom goede voornemens over het algemeen niet werken

Het nieuwe jaar is inmiddels een maand verder en vol goede moed nemen we onszelf elk jaar weer voor om iets positiefs te gaan doen ten gunste van onze geest en/of lichaam. Maar hoe komt het nou dat we goede voornemens na een tijdje niet meer volhouden, het geen manier van leven wordt en we weer terugvallen in oude patronen.

Het antwoord zit in het verschil tussen een gezonde of ongezonde situatie waarmee je een keuze maakt om een goed voornemen te hebben.

Als je gezond bent en je hebt geen (slapende) trauma’s en/of onprettige gebeurtenissen die jouw manier van doen of zijn in het hier en nu beïnvloedden, dan heb je te maken met gezonde keuzes. Je zorgt dan vanuit een gezond deel goed voor jezelf en ben je geen symptomen aan het bestrijden. Je hebt geen bevestiging of geluk van buitenaf nodig. Je werkt dan niet op de automatische piloot en ben je niet vanuit wilskracht aan het doen. De intrinsieke motivatie komt dan van binnenuit. Dan werkt een goed voornemen prima en is je voornemen vaak een levenshouding en wordt je steeds meer jezelf, een manier van zijn.

In ongezonde lichamelijke en geestelijke situaties weten we vaak niet wat de onderliggende drijfkracht of oorzaak is waarom we doen zoals we doen. En als we het wel weten, zijn we het onprettige gevoel bewust en onbewust aan het onderdrukken.

Ongezonde keuzes komen voort als je bepaalde emoties, gevoelens en/of trauma’s niet onder ogen wil of kan zien. We verdoven het onprettige gevoel door middel van nicotine, eten, drugs, alcohol, (internet)seks of ander overlevingsgedrag. De beloning die we onze hersenen geven als we dit doen heeft vaak een grote aantrekkingskracht. Dit komt omdat de hersenen op hun beurt weer een geluksgevoel afgeven in de vorm van het hormoon dopamine. Dus waarom zou je er dan mee stoppen als het zo ‘fijn’ voelt. En dan wil je met een goed voornemen dit patroon doorbreken?!

Je kan niet accepteren waar je niet bewust van bent. Het is daarom raadzaam om eerst bewust te worden waarom we doen zoals we doen. Alleen met bewustzijn kan je gaan opmerken wat en waarom je iets onderdrukt en/of waar je tegen vecht. Pas dan kan je ‘het kwaad’ in de ogen kijken en pas dan kan je gaan accepteren om het vervolgens los te mogen laten. En pas dan kan je veranderen en wordt het een manier van leven.

Want als het trauma en/of de onprettige gebeurtenis(sen) weg zijn heb je ook geen bevestiging van buitenaf meer nodig om het ‘onprettige’ te onderdrukken. Dan kan je beginnen aan het proces van binnenuit en dat is vanuit je gezonde deel goed voor jezelf te zorgen (gezonde keuzes). Dit proces heeft niet alleen moed, daadkracht en liefde nodig, maar in vele gevallen ook professionele ondersteuning.

“We moeten alles zelf doen in het leven, maar we hoeven niet alles alleen te doen”.

Robert de Groodt

De Roosentuin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *